Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Experimentální testování minimíchadla pro čištění odpadních vod
Luňák, Pavel ; Štefan, David (oponent) ; Rudolf, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá různými způsoby míchání, především kapalných látek. Teoretická část práce je věnována rozdělení míchadel, včetně popisu jejich vlastností, výhod, nevýhod a použití. Experimentální část je věnována měření minimíchadel, která byla vyvinuta a vyrobena na oboru fluidního inženýrství V. Kaplana. Tato část obsahuje návrh měřící trati pro určení hydraulických charakteristik minimíchadel a stupně promíchání. Výsledky měření a jejich vyhodnocení je shrnuto v závěru práce.
Výpočty proudění v míchaném reaktoru s plovoucími částicemi
Földváry, István ; Broukal, Jakub (oponent) ; Hájek, Jiří (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je sestavení a následná simulace CFD modelu míchaného reaktoru za přítomnosti plovoucích částic. V první části práce se souhrnně popisuje teorie míchání nutná ke zvládnutí definovaných cílů práce, provede se rešerše odborné literatury o míchaných rektorech s plovoucími částicemi. Druhá, praktická část zahrnuje sestavení výpočtového CFD modelu reaktoru, provedení simulace, a porovnání experimentálních dat z dostupné literatury.
Dvoušnekový mísič kontinuální
Černý, Jan ; Malach, František (oponent) ; Malášek, Jiří (vedoucí práce)
Práce se zaměřuje na proces mísení partikulárních materiálů a návrh šnekového mísiče pro tuto činnost. V teoretické části je popsáno samotné mísení a vlastnosti partikulárních látek. Následně jsou rozebrána jednotlivá zařízení sloužící k různým typům mísení. Praktická část obsahuje výpočty hlavních rozměrů a potřebného příkonu. Následuje volba vhodného pohonu, ložisek a ozubeného převodu. V závěru je proveden rozbor zatížení lopatkové hřídele a pevnostní analýza lopatky mísiče pomocí programu Autodesk Inventor. Součástí práce je přiložená výkresová dokumentace sestavy zařízení a vybraných dílčích součástí.
Tepelně izolační lité žárobetony
Bednárek, Jan ; Bartoníčková, Eva (oponent) ; Šoukal, František (vedoucí práce)
Práce se zabývá možností snížení objemové hmotnosti kaolinových suspenzí pomocí provzdušňovacích činidel. Tato činidla se běžně využívají jako přísady do betonů. Cílem práce je ověřit alternativní možnost vytvoření pórovité struktury v kaolinových suspenzích za účelem přípravy tepelně izolačních litých žárobetonů bez nutnosti využití lehčených plniv. Během práce byly porovnávány vlivy různých provzdušňovacích činidel, dále bylo optimalizováno dávkování činidla a podmínky míchání provzdušněné směsi. Součástí práce byla rovněž stabilizace vzniklých pěn a praktická aplikace vybraných činidel.
Vznik mikrosuspenze perikinetickou a ortokinetickou koagulací
Fojtíková, Radka ; Mega, Jaroslav (oponent) ; Dolejš, Petr (vedoucí práce)
Práce se zabývá studiem vlivu chemických a fyzikálních faktorů na úpravu modelové povrchové vody s obsahem huminových látek. Z těchto faktorů byly sledovány především dávka destabilizačního činidla, hodnota pH a teplota, velikost gradientu rychlosti míchání a doba jeho působení. Jako destabilizační činidla, byly použity Al2(SO4)3 .18H2O a Fe2(SO4)3 . 9H2O.
Design tyčového mixéru
Kalenský, Ondřej ; Buganská, Tamara (oponent) ; Sládek, Josef (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá designem tyčového mixéru. Hlavní problémy, které řeší, jsou zohlednění specifických požadavků zrakově postižených aseniorů, přirozené ajasné ovládání přístroje avíce možností úchopu. Práce proniká do podstaty procesu mixování ašlehání. Na těchto zjištěních je postaven návrh produktu sambicemi o nové tvarové pojetí, které je vsouladu sfunkcí. Okrajově se práce věnuje také teoretické stránce navrhování avzniku produktu. Ukazuje praktické uplatnění zásad uživatelsky příjemného designu.
Návrh optimálního promíchávání velkokapacitních vyhnívacích nádrží
Bradáč, Antonín ; Bělohradský, Petr (oponent) ; Zejda, Vojtěch (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem optimálního způsobu míchání vyhnívacích nádrží s ohledem na rovnoměrné promíchání celého objemu, zajištění kvalitních procesních podmínek pro anaerobní fermentaci, maximální výtěžnost a kvalitu produkovaného bioplynu. Úvodní kapitoly popisují základní konstrukční parametry, obecné výpočtové vztahy a zásady pro navrhování jednotlivých typů míchadel a jsou doplněny o praktické příklady využití různých konstrukcí při míchání velkokapacitních nádrží. Dále práce seznamuje čtenáře s problematikou vzniku kalu na čistírně odpadních vod s důrazem na kalové hospodářství a procesy, které se dějí uvnitř fermentoru. Jsou představeny různé konstrukční typy nádrží pro anaerobní stabilizaci kalu a způsoby jejich provozování, které je nutné pro kvalitní fermentaci dodržovat. V dalších kapitolách jsou pak uvedeny různé způsoby míchání velkokapacitních vyhnívacích nádrží a zkušenosti z provozu vybraných čistíren. Na základě teoretické části práce je proveden návrh několika typů míchacích zařízení pro experimentální vyhnívací nádrž postavenou na Ústavu procesního inženýrství, která slouží právě k výzkumu míchadel. Dále bylo provedeno měření vybraného způsobu pneumatického míchání na experimentální nádrži a zjištěné poznatky byly vyhodnoceny.
Míchací a hnětací zařízení.
Kopáček, Petr ; Anderle, Martin (oponent) ; Prokeš, František (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem míchacího a hnětacího zařízení s ohřevem míchané hmoty. Ta je složena z PET, HDPE, křemičitého písku a přísad. Na počátku práce jsou uvedeny znalosti získané z dostupných zdrojů, které se týkají tématu. Následuje návrh variant a výběr vhodného řešení. Za pomoci získaných znalostí a vybrané varianty je proveden konstrukční proces, v jehož průběhu je vytvořena návrhová sestava zařízení. Konstrukční proces obsahuje návrh jednotlivých součástí, pevnostní kontrolu zásadních konstrukčních uzlů a návrh ohřevu hmoty.
Hydrodynamické míchání směsi vody a popílku v nádrži.
Holub, Přemysl ; Franc, Zdeněk (oponent) ; Habán, Vladimír (vedoucí práce)
Diplomová práce Hydrodynamické míchání směsi vody a popílku v nádrži se zabývá popisem proudění kapaliny a částic pevné fáze v nádrži. Míchání ve válcové nádrži je provedeno pomocí radiální trysky. Cílem práce je popsat toto proudové pole a místa usazování pevných částic v závislosti na poloze, hloubce, průtoku a natočení trysky v nádrži. Byl proveden experiment, při němž bylo pozorováno a zdokumentováno 8 různých poloh a natočení trysky, které měly silný vliv na proudové pole v nádrži a míchací čas. Byl také vytvořen matematický model nádrže s tryskou v programu Fluent. Místa nejnižších rychlostí podle matematického modelu jsou v dobré shodě s místy usazování největšího množství částic při experimentu.
Vliv stabilizátorů a dalších složek na výslednou kvalitu sypkých směsí pro výrobu zmrzlin
Sládková, Veronika ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce byla zaměřena na studium vlivu stabilizátorů a dalších složek na výslednou kvalitu sypkých směsí pro výrobu zmrzlin. Diplomová práce byla řešena ve spolupráci s výrobcem směsí Frujo, a.s., Tvrdonice, a to za účelem výběru vhodného stabilizátoru pozitivně ovlivňujícího výslednou kvalitu výrobku. V rámci experimentální práce bylo analyzováno šest stabilizačních směsí, tři kompletní sypké směsi pro výrobu točených zmrzlin a jednotlivé suroviny pro výrobu těchto sypkých směsí. Sacharidy a lipidy byly stanovovány pouze ve stabilizačních směsích. Obsah sacharidů byl stanoven spektrofotometricky a pomocí HPLC/RI. Lipidové složky byly analyzovány pomocí TLC. Viskozita byla měřena rotačním viskozimetrem a byl sledován rozdíl tokových křivek jednotlivých kompletních směsí při užití odlišných stabilizačních směsí. Na základě měření viskozity byly vybrány vzorky, které byly podrobeny senzorické analýze. Stabilizační směs Stobicol byla podrobena analýze aktivních látek a byla u ní stanovena též antioxidační stabilita. Ve všech analyzovaných stabilizátorech i výsledných směsích byla testována mikrobiologická stabilita. Výsledné zmrzlinové směsi tří příchutí byly podrobeny analýze proteinů mikročipovou elektroforézou. Nejvyšší obsah celkových i redukujících sacharidů byl zjištěn v hydrolyzovaných vzorcích, přičemž nejvyšší hodnoty celkových sacharidů vykazovala stabilizační směs Meyprogen, u redukujících sacharidů směs Swissgum. Metodou TLC byl zjištěn téměř ve všech vzorcích obsah triacylglycerolů, který není v recepturách deklarován. U směsi Meyprogen byl potvrzen i výskyt diacylglycerolů, které by zde také neměly být přítomny. Na základě dosažených výsledků rheologických měření a srovnáním se senzorickou analýzou byl jako nejvhodnější stabilizátor k dalšímu průmyslovému použití navržen stabilizační produkt Meyprogen.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.